Τρέξιμο στον διάδρομο: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και για ποιο τύπο τρεξίματος είναι κατάλληλος;

Τρέξιμο στον διάδρομο: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και για ποιο τύπο τρεξίματος είναι κατάλληλος;

27. 3. 2022 19 λεπτά ανάγνωσης

Το τρέξιμο στον διάδρομο είναι πολύ υποτιμημένο στις μέρες μας, αλλά σίγουρα έχει πολλά να προσφέρει. Σας παρουσιάζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και για ποιους τύπους τρεξίματος είναι κατάλληλος.

Μια σημαντική δήλωση για να ξεκινήσουμε - κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές προτιμήσεις, στόχους και το είδος του τρεξίματος που προτιμά εξαρτάται από αυτό. Είναι αδύνατο να πούμε αν το τρέξιμο σε διάδρομο είναι καλύτερο ή χειρότερο από το τρέξιμο στη φύση. Βρείτε μαζί μας έναν συνδυασμό και μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτούς τους κόσμους!

Οφέλη του τρεξίματος σε διάδρομο

1) Επίπεδη επιφάνεια

Στον διάδρομο, τρέχετε σε επίπεδη και κάπως μαλακή επιφάνεια, κάτι που είναι καλό, σε αντίθεση με τους δρόμους της πόλης. Στην άσφαλτο, οι κραδασμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, και μαζί με αυτό έρχεται και η αυξημένη πίεση στις αρθρώσεις, τους συνδέσμους και τους τένοντες.

2) Τρέξιμο παντός καιρού

Δεν μπορεί να σας σταματήσει το κρύο, η βροχή ή το χιόνι. Δεν χρειάζεται να σκέφτεστε τα κατάλληλα χειμωνιάτικα ρούχα ή αδιάβροχα παπούτσια. Απλά ανεβείτε στον διάδρομο και η προπόνηση μπορεί να ξεκινήσει!

3) Η δυνατότητα να τρέχετε από το σπίτι σας

Στις μέρες μας, ίσως στη μετά-covid εποχή, είναι όλο και πιο δημοφιλές να υπάρχει ένας διάδρομος στο σπίτι. Είναι ελαφρύς και φορητός και μπορείτε να τρέχετε όποτε θέλετε, ενώ παρακολουθείτε την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή. Υπάρχουν πολλές εκδόσεις, γι' αυτό δείτε πρώτα μερικές κριτικές για διαδρόμους και επιλέξτε έναν που να ταιριάζει στις ανάγκες σας!

4) Ιδανικό για προπόνηση ταχύτητας

Ο διάδρομος είναι ο ιδανικός συνεργάτης για προπονήσεις ταχύτητας, όπως διαλειμματικές ή ταχύρυθμες διαδρομές. Απλά ορίστε το κατάλληλο πρόγραμμα προπόνησης και μην ανησυχείτε για οτιδήποτε άλλο. Μπορείτε να επικεντρωθείτε μόνο στον εαυτό σας, στην ταχύτητά σας και δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως οι μεταβαλλόμενες επιφάνειες, οι πεζοί, οι ποδηλάτες ή τα αυτοκίνητα

5) Ένα ζευγάρι παπούτσια αρκεί

Ένα ζευγάρι ποιοτικών παπουτσιών τρεξίματος είναι σίγουρα αρκετό για τρέξιμο σε διάδρομο. Σε αντίθεση με το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους, όπου πρέπει να αντιμετωπίσετε διαφορετικές επιφάνειες και να προσαρμόσετε ανάλογα τα παπούτσια σας - τα παπούτσια για τρέξιμο δρόμου είναι ιδανικά για την άσφαλτο, ενώ τα παούτσια για τρέξιμο σε μονοπάτια είναι ιδανικά για τρέξιμο εκτός δρόμου, με έντονη πρόσφυση για να σας συγκρατούν σε ανώμαλες, ολισθηρές και βραχώδεις επιφάνειες. Υπάρχουν επίσης παπούτσια που είναι ασφαλή για τρέξιμο στο δρόμο αλλά και στο μονοπάτι.

Top4Running Συμβουλή: Δείτε τα 5 καλύτερα παπούτσια για διάδρομο. Μπορείτε να βρείτε διαδρόμους σχεδόν σε κάθε γυμναστήριο, οπότε επιλέξτε ελαφριά, αναπνεύσιμα παπούτσια για τρέξιμο στον διάδρομο που εφαρμόζουν καλά στα πόδια σας και μπορείτε να κάνετε προπόνηση δύναμης. Οι δημοφιλείς συλλογές είναι τα adidas Ultraboost και τα Nike Pegasus.

adidas_Ultraboost_running_shoes

Μειονεκτήματα του τρεξίματος σε διάδρομο

1) Έλλειψη της παρουσίας στην ύπαιθρο

Η έλλειψη φρέσκου αέρα και της ενέργειας από τη φύση είναι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα. Δοκιμάστε να συνδυάσετε τα τρεξίματα στο διάδρομο με περιπάτους στη φύση, τουλάχιστον τις ηλιόλουστες ημέρες, για να πάρετε βιταμίνη D και βιταμίνη ΦΥΣΗ.

2) Μπορεί να υπάρχει κάποιο στερεότυπο

Μπορεί να τρέχετε για πολλή ώρα στην ύπαιθρο, αλλά στον διάδρομο, κουράζεστε να τρέχετε μετά από λίγα λεπτά και σταματάτε να το απολαμβάνετε; Αυτό οφείλεται στο στάσιμο περιβάλλοντα χώρο. Δοκιμάστε να αλλάζετε την ταχύτητα και την κλίση ενώ τρέχετε στο διάδρομο και ακούστε την αγαπημένη σας playlist ή podcast. Πολλοί διάδρομοι διαθέτουν επίσης οθόνη που προσομοιώνει το φυσικό περιβάλλον - βουνά, δάση, λιβάδια.

3) Πρέπει να πληρώσετε γι' αυτόν

Δεν ισχύει η φράση "παπούτσια και έφυγες" για το τρέξιμο στον διάδρομο. Συχνά πρέπει να πηγαίνετε με το αυτοκίνητο στο γυμναστήριο, γεγονός που συνεπάγεται έξοδα μεταφοράς και εισόδου. Αποκτήστε ένα μειωμένο πάσο εισόδου στο γυμναστήριο, το οποίο μπορεί να μειώσει το κόστος. Αλλά να θυμάστε - πρόκειται για μια επένδυση σε εσάς και στην υγεία σας. Αν το απολαμβάνετε, σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Nike_running_shoes

Είναι δυνατόν να χάσετε βάρος με το τρέξιμο σε διάδρομο;

Το τρέξιμο στον διάδρομο είναι μία από τις φυσικές δραστηριότητες που αυξάνουν τη συνολική θερμιδική κατανάλωση. Εάν η θερμιδική κατανάλωση είναι υψηλότερη από τη θερμιδική πρόσληψη - θα χάσετε βάρος. Το τρέξιμο στο διάδρομο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην απώλεια βάρους. Η ενέργεια που καταναλώνεται εξαρτάται από τη διάρκεια και την ένταση της προπόνησης. Πώς να κάνετε την προπόνησή σας στον διάδρομο πιο αποτελεσματική;

  • Τρέξτε όπως στο εξωτερικό χώρο, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας και αναπνεύστε σωστά.
  • Ορίστε μια μικρή κλίση για να αυξήσετε την αντίσταση του αέρα
  • Σε μεγάλες κλίσεις, επιβραδύνετε και προσομοιώστε το περπάτημα σε ανηφόρα - αυτό θα δυναμώσει τους γλουτούς και τα πόδια σας

 Είτε είστε φανατικός λάτρης του διαδρόμου είτε οπαδός του τρεξίματος στην ύπαιθρο, πιστεύουμε ότι σας παρουσιάσαμε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους. Να είστε ευμετάβλητοι και να προσπαθήσετε να βγείτε από τη ρουτίνα σας. Δώστε μια ευκαιρία σε νέα τρεξίματα, ίσως ανακαλύψετε τις κρυμμένες σας δυνατότητες!

Εξοπλίστε τον εαυτό σας για προπόνηση τρεξίματος με το Top4Running!

Άνδρες Γυναίκες