END OF SEASON SALE! Διαλέξτε από πάνω από 1000 προϊόντα ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΩΡΑ
Τζόκινγκ έναντι τρεξίματος. Γνωρίζετε τη μεταξύ τους διαφορά;

Τζόκινγκ έναντι τρεξίματος. Γνωρίζετε τη μεταξύ τους διαφορά;

1. 2. 2023 20 λεπτά ανάγνωσης

Το τζόκινγκ δεν είναι απλώς μια νέα και "μοντέρνα" ονομασία για το τρέξιμο. Τι είναι το τζόκινγκ και πότε πραγματικά τρέχετε; Μάθετε το στο Top4Running!

Τζόκινγκ και τρέξιμο. Δύο πολύ παρόμοιες αλλά διαφορετικές σωματικές δραστηριότητες. Μάθετε για τις διαφορές τους, τα οφέλη τους και για ποιους είναι κατάλληλες.

Τζόκινγκ ή ινδιάνικο τρέξιμο

Ο όρος τζόκινγκ χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στον σημερινό κόσμο του τρεξίματος. Σημαίνει την εναλλαγή τρεξίματος σε εύκολο ρυθμό με περπάτημα. Αυτός ο τρόπος μετακίνησης από το σημείο Α στο σημείο Β προέρχεται από τους Ινδιάνους, γι' αυτό και πιθανότατα έχετε ακούσει την ονομασία Indian running, όπως επίσης συνηθίζεται να αποκαλείται.

Ποια είναι τα οφέλη του τζόκινγκ;

Το τζόκινγκ είναι μια αερόβια δραστηριότητα και είναι χαμηλής έως μέτριας έντασης. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την οικοδόμηση της φυσικής κατάστασης και της αντοχής, αλλά και για την απώλεια βάρους και την καύση λίπους, καθώς αυξάνει τη συνολική θερμιδική σας δαπάνη. Είναι πολύ ευέλικτο επειδή εξαρτάται μόνο από εσάς ποια απόσταση θα τρέξετε και ποια απόσταση θα περπατήσετε. Μπορείτε να ορίσετε εκ των προτέρων ένα σχέδιο, για παράδειγμα, 1 λεπτό τρέξιμο / 1 λεπτό περπάτημα, αλλά μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε απλώς τα δικά σας συναισθήματα. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το υψόμετρο της διαδρομής και δεν μετράτε καμία μετρική, όπως ο χρόνος, τα χιλιόμετρα ή ο μέσος ρυθμός. Απλά φοράτε τα παπούτσια τρεξίματος και τρέχετε!

Για ποιους είναι κατάλληλο το τζόκινγκ;

 • Για αρχάριους - Το τζόκινγκ θα σας βοηθήσει να βρείτε τη δική σας υγιή σχέση με το τρέξιμο στο ξεκίνημά σας. Σταδιακά θα αρχίσετε να ενσωματώνετε τα "τρεξίματα τζόκινγκ" στην καθημερινή σας ρουτίνα και το σώμα σας θα αρχίσει να συνηθίζει τη σωματική δραστηριότητα. Με το να μην το παρακάνετε στην αρχή, θα αποφύγετε την υπερπροπόνηση, θα έχετε χώρο για να κατακτήσετε την τεχνική του τρεξίματος και δεν θα αγχώνεστε για τον χρόνο ή τα χιλιόμετρα.
 • Για υπέρβαρα άτομα - Το τρέξιμο ασκεί μεγάλη πίεση στο μυοσκελετικό σύστημα και τα υπέρβαρα άτομα διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο πόνου. Επιπλέον, μια κακή τεχνική τρεξίματος μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στις αρθρώσεις, τους τένοντες και τους συνδέσμους, γι' αυτό ξεκινήστε αργά με το τρέξιμο. Σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία, όπως φυσιοθεραπευτή ή προπονητή τρεξίματος, ο οποίος μπορεί να σας δώσει πολύτιμες συμβουλές πριν ξεκινήσετε.
 • Για δρομείς μετά από τραυματισμό ή ασθένεια - Εάν επιστρέφετε στο τρέξιμο μετά από ασθένεια ή επιπλοκές υγείας, ξεκινήστε με τζόκινγκ και επιστρέψτε σταδιακά στο ρυθμό σας πριν από τον τραυματισμό ή την ασθένεια. Προσοχή, η βιασύνη μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερο πόνο ή υποτροπή.

Asics_Gel-Nimbus_25

Και τι σημαίνει τρέξιμο;

Το τρέξιμο είναι μια συνεχής και αδιάκοπη δραστηριότητα με ρυθμό. Ένας δρομέας παρακολουθεί την απόσταση που διανύει, τον ρυθμό ή τον συνολικό χρόνο. Στη συνέχεια αναλύει τα δεδομένα και τα στατιστικά στοιχεία, για παράδειγμα σε ένα αθλητικό ρολόι ή τηρεί ημερολόγιο τρεξίματος. Ο δρομέας εναλλάσσεται επίσης μεταξύ διαφόρων τύπων προπόνησης και εντάσεων, για παράδειγμα, με tempo runs, διαλείμματα, μακρινά τρεξίματα ή τρέξιμο σε λόφους ή σκάλες, κατά τη διάρκεια των οποίων προπονείται και στη δύναμη. Ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν μικρές και γρήγορες αποστάσεις, ενώ άλλοι προτιμούν μεγάλες διαδρομές αντοχής. Εν ολίγοις, εκτός από την απόλαυση, οι δρομείς τρέχουν για έναν συγκεκριμένο σκοπό, όπως να τρέξουν έναν αγώνα ή να βελτιώσουν τα προσωπικά τους ρεκόρ..

Το τρέξιμο και τα πλεονεκτήματά του

Το κύριο πλεονέκτημα του τρεξίματος έναντι του τζόκινγκ είναι η σχετικά υψηλή ένταση, η οποία αυξάνει ή διατηρεί ένα άτομο σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι η ποικιλία των προπονήσεων. Το τρέξιμο επίσης σας διδάσκει όχι μόνο σωματική αντοχή αλλά και ψυχική αντοχή = πειθαρχία. Εάν ένα άτομο προπονείται για έναν αγώνα τρεξίματος, πιθανότατα ακολουθεί ένα πρόγραμμα προπόνησης, κάνει προπόνηση ενδυνάμωσης, αναρρώνει καλά και τρώει ισορροπημένα, ώστε να δώσει τη μέγιστη δυνατή απόδοση την ημέρα του αγώνα.

Πότε να περάσετε από το τζόκινγκ στο τρέξιμο;

Ή για ποιον είναι κατάλληλο το τρέξιμο; Πιθανόν να μην θέλετε να ακούσετε αυτή την τετριμμένη δήλωση, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς - η στροφή στο τρέξιμο είναι ατομική υπόθεση και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υποκειμενικά σας συναισθήματα. Υπάρχουν όμως τρία βασικά πράγματα στα οποία πρέπει να εστιάσετε:

 • Το σώμα σας πρέπει να είναι συνηθισμένο στη σωματική άσκηση - Δεν θα πρέπει να σας είναι δύσκολο να τρέχετε για 30-40 λεπτά σε σταθερό ρυθμό χωρίς να σταματάτε.
 • Θα πρέπει να μην έχετε επιπλοκές στην υγεία σας - Να μην έχετε πόνο στις αρθρώσεις ή υπερβολική αναπνοή.
 • Προχωρήστε στο τρέξιμο σταδιακά - Ακούστε το σώμα σας και μειώστε την ένταση αν χρειαστεί. Μπορείτε να εναλλάσσεστε μεταξύ τζόκινγκ και τρεξίματος και να παίζετε με το ρυθμό!

Běhání_vs_jogging

Τι κοινό έχουν το τζόκινγκ και το τρέξιμο;

Αν και κάθε δραστηριότητα προσεγγίζεται διαφορετικά, υπάρχουν μερικά κοινά οφέλη που προσφέρουν στη ζωή σας:

 • Φυσική κατάσταση του κτιρίου
 • Θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα και τη λειτουργία της καρδιάς
 • Βελτίωση της γενικής υγείας, της ζωτικότητας και της αντοχής
 • Αποτελούν εργαλείο για τη μείωση του βάρους
 • Η παραμονή στη φύση έχει θετική επίδραση στο (συχνά στρεσαρισμένο) μυαλό σας

Είτε κάνετε τζόκινγκ είτε τρέχετε, η απόλαυση της κίνησης είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία. Δεν έχει σημασία αν προπονείστε για έναν αγώνα ή αν τρέχετε για διασκέδαση - το σημαντικό είναι να βρείτε το ΣΚΟΠΟ σας και να επιμείνετε σε αυτόν!