Οφέλη του τρεξίματος για την υγεία και το σώμα. Τι θα αλλάξει και πότε;

Οφέλη του τρεξίματος για την υγεία και το σώμα. Τι θα αλλάξει και πότε;

9. 2. 2023 29 λεπτά ανάγνωσης

Το τρέξιμο είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Τι επίδραση έχει στο σώμα, τη σωματική διάπλαση, τη συνολική υγεία και έχει καθόλου κινδύνους;

Σε τι χρησιμεύει το τρέξιμο;

Το τρέξιμο είναι μια δημοφιλής δραστηριότητα με πολλά οφέλη για το σώμα και τη συνολική υγεία, συγκεκριμένα:

 • Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία: Το τρέξιμο βοηθά στην ενίσχυση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
 • Ισχυρότερα και πιο ανθεκτικά οστά: Το τρέξιμο έχει θετική επίδραση στο μυοσκελετικό σύστημα. Βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τα οστά.
 • Βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της αντοχής: Το τακτικό τρέξιμο συμβάλλει στην αύξηση της πνευμονικής χωρητικότητας και στη βελτίωση της αντοχής, διευκολύνοντας την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Η μεταφορά σακουλών με ψώνια θα είναι εύκολη υπόθεση!
 • Βελτίωση του μυϊκού τόνου: Το τρέξιμο είναι μια σύνθετη δραστηριότητα που ενεργοποιεί ολόκληρο το σώμα σας. Θα σας βοηθήσει να δυναμώσετε τα πόδια, τους γοφούς και τον κορμό σας, αυξάνοντας τη συνολική σας αντοχή.
 • Καλύτερη ψυχική υγεία: Έχει αποδειχθεί ότι η σωματική δραστηριότητα στη φύση βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει το άγχος και αυξάνει το αίσθημα ευεξίας. Μόλις πάρετε μια γεύση από αυτό το υπέροχο συναίσθημα μετά από ένα τρέξιμο, θα θέλετε να το βιώνετε όλο και περισσότερο.
 • Διαχείριση βάρους: Το τρέξιμο είναι μια μια ενεργοβόρα δραστηριότητα, αυτό σημαίνει ότι καίτε θερμίδες αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και λίπους.

Top4Running TIP: Πώς να επιμείνετε στο τρέξιμο και να μην τα παρατήσετε; Βρείτε το ΛΟΓΟ του τρεξίματός σας.

Τι συμβαίνει στο σώμα κατά τη διάρκεια του τρεξίματος;

Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, το σώμα υφίσταται διάφορες φυσιολογικές αλλαγές ως ανταπόκριση στην αυξημένη ενεργειακή ζήτηση. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν:

 • Υψηλότερος καρδιακός ρυθμός: Η καρδιά αντλεί περισσότερο αίμα για να παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους εργαζόμενους μύες. 
 • Ταχύτερη αναπνοή: Βοηθά στην κάλυψη της αυξημένης ανάγκης του σώματος για οξυγόνο.
 • Ενεργοποίηση των μυών: Τα πόδια, οι γλουτοί, ο πυρήνας και οι μύες των χεριών εργάζονται κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων κινήσεων.
 • Παραγωγή γαλακτικού οξέος: Οι μύες παράγουν γαλακτικό οξύ ως υποπροϊόν της παραγωγής ενέργειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή κόπωση.
 • Ιδρώτας: Παράγοντας ιδρώτα κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, το σώμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και απομακρύνει τα απόβλητα από το σώμα.

Όπως μπορείτε να δείτε, το τρέξιμο είναι μια σωματικά απαιτητική δραστηριότητα που απαιτεί το συντονισμό πολλαπλών συστημάτων και διεργασιών στο σώμα. Γι' αυτό, όταν ξεκινάτε, είναι σημαντικό να ξεκινάτε αργά και να αυξάνετε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια του τρεξίματός σας για να αποφύγετε τραυματισμούς. Να θυμάστε ότι η υγεία προηγείται.

Ανδρικά ρούχα τρεξίματος Γυναικεία ρούχα τρεξίματος

asics_na_co_je_běhání_dobré

Τι θα αλλάξει και πότε αν ξεκινήσω να τρέχω;

Μετά από περίπου 3-4 μήνες τακτικού τρεξίματος, ανάλογα με το αθλητικό σας ιστορικό, θα αρχίσετε να αισθάνεστε τις αλλαγές. Κάποιες αλλαγές δεν θα τις δείτε στον καθρέφτη στην αρχή, αλλά μην ανησυχείτε, είναι εκεί! Αυτές περιλαμβάνουν βελτιώσεις στην καρδιαγγειακή σας υγεία, καλύτερη αντοχή και ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων σε όλο το σώμα σας. Το τρέξιμο 5 χιλιομέτρων, η μετακίνηση ενός επίπλου ή το ανέβασμα στον 7ο όροφο θα σας είναι πολύ πιο εύκολο! Αν έχετε μπει σε έλλειμμα θερμίδων μέσω του τρεξίματος, μπορεί να παρατηρήσετε απώλεια βάρους ή μικρότερο νούμερο ρούχων. Διαβάστε περισσότερα για το τρέξιμο και την απώλεια βάρους. Το τρέξιμο έχει επίσης θετική επίδραση στην ψυχική υγεία. Θα νιώθετε αναζωογονημένοι, θα έχετε καλύτερη διάθεση και θα διαχειρίζεστε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις με μεγαλύτερη προσήλωση.

Είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο, αλλά πιστεύουμε ότι το τρέξιμο θα φέρει πολλά οφέλη στη ζωή σας! Έχει όμως κινδύνους; Ναι. Προσοχή στην υπερφόρτωση των αρθρώσεών σας, ιδίως των γονάτων και των γοφών σας. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση και καταπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές της υγείας ή τραυματισμούς με την πάροδο του χρόνου. Για να ελαχιστοποιήσετε αυτούς τους κινδύνους, σας έχουμε μερικές συμβουλές που μπορείτε να προσθέσετε στη ρουτίνα του τρεξίματός σας:

 • Το σωστό παπούτσι τρεξίματος - Το σωστό παπούτσι είναι απαραίτητο γιατί φροντίζει για την άνεση, την απορρόφηση των κραδασμών και τη σταθερότητα. Σήμερα, τα παπούτσια τρεξίματος κατασκευάζονται με σύγχρονες τεχνολογίες που θα σας επιτρέψουν να τρέξετε δεκάδες υγιή χιλιόμετρα.
 • Τεχνική τρεξίματος - Αλλά ένα παπούτσι δεν θα σας σώσει από μόνο του. Ο συντονισμός του σώματος κατά το τρέξιμο, οι κρούσεις και η αναπνοή επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη υγεία σας. Βρείτε έναν προπονητή τρεξίματος για να σας βοηθήσει να αποφύγετε λανθασμένα κινητικά μοτίβα στην αρχή.
 • Προπόνηση ενδυνάμωσης - Οι μύες λειτουργούν ως σύστημα στήριξης των αρθρώσεων και των οστών, γι' αυτό είναι σημαντικό να τους ενδυναμώνετε. Μπορείτε να ασκείστε με το βάρος του σώματός σας ή με βάρη στο σπίτι ή στο γυμναστήριο. Περιλάβετε επίσης το αλφάβητο του τρεξίματος.
 • Άλλες δραστηριότητες - Περιστασιακά αντικαταστήστε το τρέξιμο με κάποια άλλη μορφή δραστηριότητας, όπως ποδηλασία, πατινάζ, κολύμπι, γιόγκα ή σκουός.
 • Ανάπλαση - Οι διατάσεις, ο ποιοτικός ύπνος, η ισορροπημένη διατροφή και το ποτό είναι πολύ σημαντικά στο μακροχρόνιο τρέξιμο.

Top4Running TIP: Δεν είστε σίγουροι πώς να επιλέξετε το σωστό παπούτσι για τρέξιμο; Δοκιμάστε το Shoe Finder!

běhání_a_hubnutí

Μπορώ να χάσω βάρος τρέχοντας;

Το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατηθείτε σε φόρμα και να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία. Δεδομένου ότι είναι μια δραστηριότητα έντασης ενέργειας, ναι, μπορείτε να χάσετε βάρος τρέχοντας.

Αλλά! Ο νόμος του ενεργειακού ισοζυγίου εξακολουθεί να ισχύει:

 • Εισαγωγή < κατανάλωση = έλλειμμα θερμίδων (χάνετε βάρος)
 • Εισαγωγή > κατανάλωση = πλεόνασμα θερμίδων (κερδίζετε βάρος)
 • Εισαγωγή = κατανάλωση = διατήρηση σταθερού βάρους

Το τρέξιμο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να αυξήσετε την ενεργειακή σας δαπάνη και να έχετε έλλειμμα θερμίδων. Λάβετε υπόψη ότι το τρέξιμο δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική προπόνηση δύναμης είναι επίσης σημαντικά μέρη της όλης διαδικασίας. Ένα άλλο πλεονέκτημα του τρεξίματος είναι ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του μεταβολισμού σας, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας εξακολουθεί να καίει θερμίδες ακόμη και μετά την προπόνηση. Εκτός από τη μείωση του βάρους, το τρέξιμο θα σας βοηθήσει επίσης να συσφίξετε και να σμιλέψετε τους μυς σας. Θα δυναμώσετε τα πόδια, τους γλουτούς και τον πυρήνα σας, γεγονός που θα μεταμορφώσει τη σιλουέτα σας.

Τρέξιμο και απώλεια βάρους: Πόσο καιρό μέχρι να δω αποτελέσματα;

Πόσο καιρό χρειάζεται το σώμα για να αρχίσει να αλλάζει; Ο χρόνος που χρειάζεται για να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, για παράδειγμα:

 • Το αρχικό σας βάρος και η σύνθεση του σώματός σας (μύες, λίπος, αναλογία νερού κ.λπ.)
 • Δίαιτα και θερμιδική πρόσληψη
 • Συχνότητα και ένταση του τρεξίματος
 • Γενετική

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και η απώλεια βάρους, η διαμόρφωση του σώματος ή η αύξηση της αντοχής χρειάζονται διαφορετικό χρονικό διάστημα. Για αποτελεσματική απώλεια βάρους, δεν χρειάζεται να τρέχετε γρήγορα, αλλά στη λεγόμενη αερόβια ζώνη = έναν εύκολο ρυθμό με τον οποίο μπορείτε να μιλάτε. Αυτό το πετυχαίνετε διατηρώντας τον μέσο καρδιακό σας ρυθμό περίπου στο 55 - 75% του μέγιστου καρδιακού σας ρυθμού. Γενικά, μπορείτε να δείτε τις πρώτες αλλαγές μέσα σε 1 - 2 μήνες, αν τρέχετε 3 - 4 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 45 λεπτά σε εύκολο ρυθμό.

Είτε θέλετε να χάσετε βάρος, να τονώσετε το σώμα σας ή να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, πρώτα και κύρια θα πρέπει να απολαμβάνετε το τρέξιμο! Αντί απλώς να πετάξετε τα περιττά κιλά μια φορά, κάντε το τρέξιμο ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΩΡΑ και να το περιμένετε με ανυπομονησία. Ερωτευτείτε το συναίσθημα του τρεξίματος και της ελευθερίας και της αυτοπεποίθησης. Αυτό είναι το καλύτερο όφελος που έχει να προσφέρει το τρέξιμο.