Παπούτσια τρεξίματος με χαμηλή ή μηδενική πτώση

Παπούτσια τρεξίματος με χαμηλή ή μηδενική πτώση

18. 4. 2023 19 λεπτά ανάγνωσης

Πρέπει να έχετε ακούσει τον όρο "drop" στον κόσμο του τρεξίματος. Τι σημαίνει στην πραγματικότητα το drop, γιατί είναι σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία επιλογής και τι είδους παπούτσια τρεξίματος με χαμηλό drop υπάρχουν;

Τι σημαίνει πτώση;

Ως πτώση στα παπούτσια τρεξίματος ορίζεται ως η κλίση του ποδιού, και συγκεκριμένα η διαφορά στην ποσότητα απορρόφησης μεταξύ της φτέρνας και των δακτύλων του ποδιού.  Όσο μικρότερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο πιο φυσικός είναι ο βηματισμός που σας επιτρέπει το παπούτσι να τρέχετε. Υπάρχουν γενικά τρεις κατηγορίες:

  • Τα παπούτσια τρεξίματος με πτώση 0 - 5 mm είναι κατάλληλα για έμπειρους δρομείς με άρτια τεχνική τρεξίματος.
  • Τα παπούτσια τρεξίματος με πτώση 6 - 10 mm είναι η χρυσή λύση για τους ενδιάμεσους δρομείς. Σας επιτρέπουν ένα φυσικό βηματισμό, αλλά προσθέτουν επίσης άνεση για το περιστασιακό χτύπημα της φτέρνας.
  • Τα παπούτσια τρεξίματος με πτώση 11 mm ή περισσότερο είναι κατάλληλα για δρομείς που τρέχουν πάνω στις φτέρνες ή είναι υπέρβαροι.

Παπούτσια τρεξίματος με μηδενική πτώση - Ναι ή όχι;

Το φυσικό περπάτημα και οι μηδενικές πτώσεις γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στις μέρες μας. Πιθανόν να είστε εξοικειωμένοι με τα μινιμαλιστικά, barefoot παπούτσια που προσπαθούν να προσομοιώσουν το ξυπόλυτο περπάτημα. Όσον αφορά το τρέξιμο, τα παπούτσια με μηδενική πτώση έχουν μια σειρά από θετικά στοιχεία, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εξής:

  • Επιτρέπει στον δρομέα να βαδίσει φυσικά
  • Έχουν θετική επίδραση στην επίλυση των αποκλίσεων του τρεξίματος - πρηνισμός και υπερέκταση
  • Βοηθούν το πόδι (και συνεπώς εσάς) να τρέξετε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας

Αλλά ακόμη και έτσι, δεν είναι κατάλληλα για όλους, τουλάχιστον όχι αμέσως. Πρέπει να δουλέψετε τη σωστή τεχνική του τρεξίματος, να κάνετε το αλφάβητο του τρεξίματος και να συνηθίσετε σταδιακά τον νέο τύπο παπουτσιού για να αποφύγετε την υπερφόρτωση των γάμπων, των αχιλλείων ή ακόμα και τον τραυματισμό. Εναλλάσσετε τα μινιμαλιστικά παπούτσια με αυτά που έχετε συνηθίσει.

Η πτώση δεν ισοδυναμεί με αντικραδασμικότητα

Πολλοί άνθρωποι συγχέουν την πτώση και την απορρόφηση. Αυτό δεν ισχύει. Τα παπούτσια με μηδενική πτώση έχουν επίσης στοιχεία απορρόφησης και μπορείτε να τρέχετε μεγάλες διαδρομές με αυτά.

Γνωρίζετε ήδη τι σημαίνει πτώση, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά στα παπούτσια τρεξίματος με χαμηλή πτώση:

1) Altra παπούτσια τρεξίματος

Τα μοντέλα της Altra είναι γνωστά για τη μηδενική πτώση και το φαρδύ toe-box. Προσφέρει μινιμαλιστικά παπούτσια δρόμου και μονοπατιών που είναι εξαιρετικά άνετα, υψηλής ποιότητας και ανθεκτικά και σας βοηθούν να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητες του τρεξίματός σας. Φυσικά, περιλαμβάνονται και άλλοι παράγοντες όπως η πρόσφυση, η αναπνευσιμότητα και η αντικραδασμική προστασία. Έχουμε δύο best seller από την Altra για εσάς. Το ένα για να κυριαρχήσετε στο δρόμο, το άλλο για τις περιπέτειες σας στο μονοπάτι.

Altra Torin

Στο δρόμο, φορέστε το Altra Torin 5. Διαθέτει ένα υψηλής ποιότητας πλέγμα στο επάνω μέρος που εξασφαλίζει βέλτιστη διαπνοή κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς σας. Πρόκειται για ένα πλήρως επανασχεδιασμένο παπούτσι για τρέξιμο με τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων από την πλατφόρμα σόλας ALTRA Zero Drop™. Η ενδιάμεση σόλα Altra EGO™ MAX παρέχει ευέλικτη αντικραδασμική προστασία και μπορείτε να βασιστείτε στην εξωτερική σόλα FOOTPOD™ για κορυφαία πρόσφυση. Η μοναδική άνεση και τα υψηλά επίπεδα απορρόφησης, είναι ο τέλειος συνδυασμός για τα μακρινά σας τρεξίματα δρόμου!

Άνδρες Γυναίκες

Altra_Torin_běžecké_boty

Altra Timp

Πάρτε το Altra Timp 4 στο δρόμο. Η μέγιστη άνεση είναι εγγυημένη με το φαρδύ σχήμα δαχτύλων Altra ZeroDrop™. Το εξαιρετικά εφαρμοστό, αναπνεύσιμο επάνω μέρος από πλέγμα διαθέτει ασύμμετρα κορδόνια για να ασφαλίζει καλύτερα το πόδι σας στο παπούτσι. Αυτό αποτρέπει την ανεπιθύμητη ολίσθηση των δαχτύλων και τις δυσάρεστες φουσκάλες στα δάχτυλα των ποδιών κατά τη διάρκεια των τρεξίματος. Σταθερότητα και πρόσφυση σε διαφορετικούς τύπους μονοπατιών εγγυάται η εύκαμπτη εξωτερική σόλα MaxTrac™, ενώ η ενδιάμεση σόλα Altra EGO™ MAX παρέχει αντικραδασμική προστασία.

Άνδρες Γυναίκες

Altra_Timp_běžecké_boty

Τα Altra Torin και Altra Timp είναι εξαιρετικά παπούτσια, αλλά μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι και άλλα μοντέλα αυτής της μάρκας είναι επίσης μεταξύ των κορυφαίων. Ο θρύλος του τρεξίματος λέει ότι μόλις φορέσετε Altra, δεν θα τα θέλετε αλλιώς!

2) Inov-8 X Talon

Το μοντέλο Talon, συγκεκριμένα το INOV-8 X-TALON G 210 v2 με πτώση 3 mm, είναι μια εξαιρετική επιλογή για μαλακά μονοπάτια, cross country, OCR και άλλες λασπωμένες διαδρομές όπου θέλετε μέγιστη απόδοση. Η εξωτερική σόλα είναι το θρυλικό πέλμα X-TALON εμπλουτισμένο με γραφένιο και το στενό επάνω μέρος είναι ραμμένο από υλικό Cordura Airflow που αναπνέει και έχει σταθερή αντοχή. Η άνεση είναι λίγο δευτερεύουσα, αλλά αξίζει τον κόπο για την εξαιρετική επαφή με την επιφάνεια και την αυτοπεποίθηση στην απόδοση!

Άνδρες Γυναίκες

běžecké_boty_inov8_talon

3) Asics Fuji Speed

Παρόλο που το μοντέλο Asics Fuji Speed δεν έχει μηδενική πτώση, εξακολουθεί να διαθέτει πολύ χαμηλή πτώση, δηλαδή 5 mm. Πρόκειται για ένα παπούτσι trail που έχει σχεδιαστεί για μεγαλύτερες αποστάσεις. Το επάνω μέρος αποτελείται από ελαφρύ υλικό Nexkin που αυξάνει την αντοχή στην τριβή στο απρόβλεπτο μονοπάτι. Η πλάκα Pebax και η τεχνολογία GUIDESOLE™ προάγουν την ομαλή ανάβαση και κατάβαση ακόμα και στο πιο δύσκολο έδαφος. Η εξωτερική σόλα ASICSGRIP™ προσφέρει υψηλή πρόσφυση σε διάφορους τύπους εδάφους, χωρίς συμβιβασμούς στην ανθεκτικότητα.

Άνδρες Γυναίκες

Asics_Fujispeed_běžecké_boty

Ελέγξτε τις προσφορές τρεξίματος και εξοπλιστείτε από την κορυφή ως τα νύχια με το Top4Running!


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ