Παπούτσια τρεξίματος για υπερμαραθώνιο και ultra trail. Πώς να τα επιλέξετε?

Παπούτσια τρεξίματος για υπερμαραθώνιο και ultra trail. Πώς να τα επιλέξετε?

22. 3. 2023 36 λεπτά ανάγνωσης

Υπέρ-αγώνες. Τι παπούτσια τρεξίματος να φορέσω για έναν υπερμαραθώνιο δρόμου και ποια παπούτσια για ένα ultra trail; Εμπνευστείτε στο Top4Running!

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα ultra; Πρόκειται για διαδρομές μεγαλύτερες από έναν μαραθώνιο, δηλαδή άνω των 42,195 χιλιομέτρων. Το ultra running μπορεί να είναι. 50 km, 100 km ή και περισσότερο, υπάρχουν αμέτρητοι διαφορετικοί αγώνες και αποστάσεις στις μέρες μας. Μπορούμε να χωρίσουμε αυτούς τους αγώνες σε δύο κατηγορίες:

 • Υπερμαραθώνιος δρόμου - Τρέχετε στο δρόμο, ειδικά σε σκληρές και ασφαλτοστρωμένες επιφάνειες, για παράδειγμα σε πόλεις ή χωριά.
 • Ultra μονοπάτι - Τρέχετε στο έδαφος, σε μαλακές και απρόβλεπτες επιφάνειες, ειδικά σε δάση, λιβάδια ή βουνά. Συνήθως ανεβαίνετε αρκετές εκατοντάδες ή χιλιάδες κατακόρυφα μέτρα.

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτοί οι δύο τύποι διαφέρουν πολύ μεταξύ τους και η επιλογή των παπουτσιών θα εξαρτηθεί επίσης από αυτό. Θα σας δώσουμε συμβουλές σχετικά με το ποια παπούτσια τρεξίματος να φορέσετε. Θα ξεκινήσουμε με το δρόμο και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στο μονοπάτι!

Πώς να επιλέξετε παπούτσια για έναν υπερμαραθώνιο δρόμου;

Το παπούτσι για τον υπερμαραθώνιο θα πρέπει να έχει μερικά βασικά χαρακτηριστικά:

 • Απορρόφηση - Κατά τη διάρκεια ενός υπερμαραθωνίου θα έχετε περισσότερες από αρκετές σκληρές κρούσεις, οπότε φορέστε παπούτσια που προσφέρουν άφθονη απορρόφηση. Ο δρόμος είναι μια επίπεδη και προβλέψιμη επιφάνεια, οπότε η απορρόφηση δεν θα επηρεάσει τόσο πολύ τη σταθερότητα. Αλλά θυμηθείτε, όσο μεγαλύτερη είναι η απορρόφηση, τόσο πιο βαρύ είναι το παπούτσι.
 • Ανθεκτικότητα και άνεση - Το επάνω μέρος των παπουτσιών δρόμου είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας, ανθεκτικά και αναπνεύσιμα υλικά και το εσωτερικό από απαλό ύφασμα θα σας δώσει την άνεση που φαίνεται να χρειάζεστε στις μεγάλες διαδρομές.
 • Πλάτος και μέγεθος - Το πόδι πρήζεται, επεκτείνεται και χρειάζεται άφθονο χώρο σε μεγάλες διαδρομές. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από όταν τα δάχτυλα των ποδιών σας αρχίζουν να χτυπούν στο επάνω μέρος στα 30 χιλιόμετρα. Αγοράστε παπούτσια τουλάχιστον 1-2 νούμερα μεγαλύτερα και επιλέξτε μοντέλα με φαρδιά κατασκευή, εάν χρειάζεται.

Οι συμβουλές μας για τα παπούτσια του υπερμαραθωνίου:

1) Nike Invincible

Ένα από τα πιο δημοφιλή παπούτσια δρόμου για μεγάλες αποστάσεις είναι το Nike Invincible 3. Ο συνδυασμός συντονισμένης υποστήριξης και στοχευμένα τοποθετημένης αντικραδασμικής επένδυσης Nike ZoomX σε σχήμα λίκνου θα σας κάνει να νιώθετε ασφαλείς και να προστατεύετε τις αρθρώσεις σας κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδρομών. Ο αφρός Nike ZoomX στην ενδιάμεση σόλα είναι ελαφρύς και εξαιρετικά ανταποκρινόμενος. Το βελτιωμένο και ακόμα πιο ανθεκτικό επάνω μέρος Flyknit έχει αυξημένη διαπνοή στα σημεία όπου το πόδι θερμαίνεται περισσότερο. Το παπούτσι προστατεύει επίσης το πόδι από τις επιπτώσεις του πρηνισμού.

Άνδρες  Γυναίκες

Nike_Invincible

2) adidas Adizero Adios Pro 

Το Adizero Adios Pro 3 είναι το απόλυτο αγωνιστικό παπούτσι για μεγάλες διαδρομές. Η ενδιάμεση σόλα είναι προστατευμένη με δύο στρώσεις ανθεκτικού αφρού Lightstrike Pro για να απαλύνει αποτελεσματικά κάθε σκληρό χτύπημα. Βελτιστοποιημένο ENERGYRODS 2.0. Τα εξαρτήματα άνθρακα στην ενδιάμεση σόλα προσφέρουν μεγάλη απόδοση ενέργειας. Το νέο ελαφρύ υφασμάτινο επάνω μέρος ενισχύεται εκεί που το χρειάζεστε περισσότερο. Επιπλέον, περιέχει τουλάχιστον 50% ανακυκλωμένο νήμα. Χάρη στην κορυφαία εξωτερική σόλα από καουτσούκ Continental, μπορείτε να τρέχετε με υψηλό ρυθμό, ακόμα και στη βροχή. Η πτώση 6,5 εξακολουθεί να σας δίνει έναν πολύ φυσικό βηματισμό.

Άνδρες Γυναίκες

adidas_adizero_adios_pro_3

3) Nike ZoomX Vaporfly Next%

Το δεύτερο μοντέλο της Nike, το Nike ZoomX Vaporfly Next% 2. Αυτό είναι ένα παπούτσι αγώνων που θα σας καλύψει έως και 50 χλμ. με καλή ταχύτητα! Ο αφρός Nike ZoomX σας προσφέρει τεράστια απόδοση ενέργειας και η στρώση από ανθρακονήματα που βρίσκεται σε όλο το μήκος του παπουτσιού σας ωθεί προς τα εμπρός με κάθε βήμα. Τα βέλτιστα επίπεδα αντικραδασμικής προστασίας μειώνουν την πρόσκρουση σε σκληρές επιφάνειες.

Άνδρες Γυναίκες

Nike_ZoomX_Vaporfly

Πώς να επιλέξετε παπούτσια για τρέξιμο σε ultra trail;

Όπως και με τα παπούτσια δρόμου, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να διαθέτουν τα παπούτσια μονοπατιών

 • Ένα μοτίβο στη σόλα - Τολμούμε να πούμε ότι αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο ενός παπουτσιού μονοπατιών. Ένα ανθεκτικό και δυναμικό πέλμα θα σας κρατήσει όρθιους σε απρόβλεπτο έδαφος, παρέχοντας πρόσφυση και σταθερότητα. Απορρόφηση - Παρόλο που τα ultra trails γίνονται κυρίως σε μαλακές επιφάνειες, η απορρόφηση κραδασμών, και η άνεση είναι το κλειδί σε αυτές τις μεγάλες αποστάσεις. Θα τρέξετε για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό σημαίνει δεκάδες χιλιάδες κρούσεις. Επιλέξτε το επίπεδο απορρόφησης ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, αλλά και το μήκος της διαδρομής. Ένα χαμηλότερο ποσοστό σημαίνει λιγότερη άνεση αλλά καλύτερη επαφή με την επιφάνεια. Τα υψηλότερα επίπεδα υπόσχονται επιπλέον άνεση, αλλά η επαφή με το έδαφος μειώνεται και δεν θα μπορείτε να αντιδράσετε τόσο γρήγορα στις αλλαγές του εδάφους.
 • Σταθερότητα - Αυτό σχετίζεται στενά με την απορρόφηση κραδασμών επειδή, εκτός από την απορρόφηση κραδασμών, χρειάζεστε μέγιστη σταθερότητα και ικανότητα ανάγνωσης του εδάφους για να αποφύγετε διαστρέμματα ή πτώσεις. Πρέπει να επιλέξετε τη σωστή ισορροπία μεταξύ απορρόφησης των κραδασμών και σταθερότητας. Είναι επίσης σημαντικό από την άποψη της σταθερότητας να επιλέξετε ένα παπούτσι που είναι στιβαρό αλλά δεν σας σπρώχνει πουθενά.
 • Πλάτος και μέγεθος - Το πόδι πρήζεται, επεκτείνεται και χρειάζεται άφθονο χώρο σε μεγάλες διαδρομές. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από όταν τα δάχτυλα των ποδιών σας αρχίζουν να χτυπούν στο επάνω μέρος στα 30 χιλιόμετρα. Αγοράστε παπούτσια τουλάχιστον 1-2 νούμερα μεγαλύτερα και επιλέξτε μοντέλα με φαρδιά κατασκευή, εάν χρειάζεται.
 • Ανθεκτικότητα - Ανθεκτική εξωτερική σόλα μαζί με ανθεκτικό και αναπνεύσιμο επάνω μέρος που μπορεί να αντιμετωπίσει τις παγίδες των βράχων ή των ριζών.

Οι συμβουλές μας για παπούτσια τρεξίματος ultra trail:

1) Salomon S/LAB Ultra 3


Αυτό το δημοφιλές παπούτσι υπεραποστάσεων έχει ελαφρύτερη κατασκευή από τους προκατόχους του, καθώς και επανασχεδιασμένο και πιο ανθεκτικό πλέγμα στο επάνω μέρος. Η ενδιάμεση σόλα EnergyCell+ προσφέρει υψηλή απόδοση ενέργειας, αμβλύνει αξιόπιστα κάθε σας βήμα και είναι ιδιαίτερα δυναμική, ώστε να χρησιμοποιεί την ελάχιστη δυνατή ενέργεια στην επαναφορά. Η εξωτερική σόλα Contagrip® MA έχει υψηλή ανθεκτικότητα και πρόσφυση σε ποικίλα εδάφη. Συνολικά, το παπούτσι είναι πολύ σταθερό και επιτρέπει επαρκή επαφή με την επιφάνεια. Αν πρόκειται για ultra trail έως 50 χλμ. και θέλετε να φορέσετε Salomon, το Salomon Pulsar Trail θα είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή.

Άνδρες Γυναίκες

Top4Running TIP: Ετοιμαστείτε για ένα ultra trail με τον εξοπλισμό της Salomon! Θα βρείτε σακίδια ενυδάτωσης, γιλέκα τρεξίματος, κορδέλες κεφαλής και πολλά άλλα.

Salomon_S/lab_Ultra

2) Nike Zegama

Μπορείτε να ξεπεράσετε μεγάλες αναβάσεις και απότομες καταβάσεις σε ασυμβίβαστα εδάφη με τα παπούτσια μονοπατιών Nike ZoomX Zegama. Ένα βαθύτερο και πιο διαφοροποιημένο σχέδιο σόλας με μεγαλύτερα κενά θα βελτιώσει την πρόσφυση και τη σταθερότητα, ειδικά σε πιο τεχνικά περάσματα. Αυτό θα σας επιτρέψει να διαβάζετε το έδαφος ακόμη και μετά από μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, όταν τα πόδια σας είναι ήδη κουρασμένα. Η ελαφριά ενδιάμεση σόλα Nike ZoomX, σε συνδυασμό με την υπερυψωμένη εξωτερική σόλα, θα προσφέρει αντικραδασμική προστασία για να απαλύνει τις κρούσεις και να ανακουφίσει τις αρθρώσεις σας. Η πτώση στο παπούτσι είναι μόλις 4 mm, επιτρέποντας στο πόδι σας να αισθάνεται πραγματικά φυσικό.

Μπορείτε να ξεπεράσετε μεγάλες αναβάσεις και απότομες καταβάσεις σε απαιτητικά εδάφη με τα παπούτσια μονοπατιών Nike ZoomX Zegama. Ένα βαθύτερο και πιο διαφοροποιημένο σχέδιο σόλας με μεγαλύτερα κενά θα βελτιώσει την πρόσφυση και τη σταθερότητα, ειδικά σε πιο τεχνικά περάσματα. Αυτό θα σας επιτρέψει να διαβάζετε το έδαφος ακόμη και μετά από μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, όταν τα πόδια σας είναι ήδη κουρασμένα. Η ελαφριά ενδιάμεση σόλα Nike ZoomX, σε συνδυασμό με την υπερυψωμένη εξωτερική σόλα, θα προσφέρει αντικραδασμική προστασία για να απαλύνει τις κρούσεις και να ανακουφίσει τις αρθρώσεις σας. Η πτώση στο παπούτσι είναι μόλις 4 mm, επιτρέποντας στο πόδι σας να έχει μια πραγματικά φυσική αίσθηση.

Άνδρες Γυναίκες

Nike_Zegama

3) Inov-8 Trailfly 

Inov-8 Trailfly Ultra G 300 Max. Ένα παπούτσι που γεννήθηκε για τις ανάγκες του ultra trail. Η σόλα TRAILFLY βασίζεται στην δοκιμασμένη ιδέα TERRA ULTRA. Δεν φοβάται να τρέξει πάνω σε άσφαλτο και σας κρατάει αξιόπιστα σε πετρώδη σημεία ή τεχνικά δασικά εδάφη. Το μοντέλο TRAILFLY χρησιμοποιεί την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία ADAPTER FLEX - μια εγκοπή βάθους 10 χιλιοστών στο μεσαίο τμήμα της αντικραδασμικής επένδυσης, η οποία αυξάνει δραστικά την ευελιξία ολόκληρου του παπουτσιού και, συνεπώς, την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται το έδαφος. Η χαμηλή πτώση των 6 χιλιοστών προάγει τη φυσική κίνηση των ποδιών.

Άνδρες Γυναίκες

Inov8_Trailfly

Πρακτικές συμβουλές για το τέλος

Το Ultra είναι ένας από τους υπεραγώνες όπου περνάς αρκετές (δεκάδες) ώρες. Εάν πρόκειται να συμμετάσχετε σε έναν αγώνα ultra, υπολογίζουμε ότι έχετε κατακτήσει τη σωματική και πνευματική προετοιμασία. Ωστόσο, εδώ είναι μερικές ακόμη συμβουλές όσον αφορά τα υποδήματα:

 • Δοκιμάστε το παπούτσι σωστά - Το να πάτε σε ένα ultra με ολοκαίνουργια παπούτσια είναι δελεαστικό, αλλά πολύ ανεύθυνο. Δοκιμάστε τα πρώτα και δείτε αν σας ταιριάζουν μετά από x χιλιόμετρα και δεν σας τσιμπάνε πουθενά. Και πάλι, θα περάσετε ώρες στην πίστα, οπότε τα αθλητικά παπούτσια θα πρέπει να είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας!
 • Οι κάλτσες είναι το άλφα και το ωμέγα - Μπορείτε να έχετε τα καλύτερα παπούτσια, αλλά χωρίς τις κατάλληλες κάλτσες θα είναι άχρηστα και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να σας οδηγήσει στο να μην τερματίσετε τον αγώνα. Αφήστε τις βαμβακερές κάλτσες στο σπίτι και επιλέξτε εκείνες από λειτουργικά υλικά που παραμένουν στα πόδια σας, απομακρύνουν την υγρασία και αποτρέπουν τις φουσκάλες ή την άβολη τριβή. Αν προτιμάτε τις μακρύτερες κάλτσες και θέλετε μια επιπλέον ώθηση στην αποκατάσταση, φορέστε κάλτσες συμπίεσης.
 • Φέρτε ένα επιπλέον ζευγάρι παπούτσια τρεξίματος - Σε ορισμένους υπεραγώνες, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα πράγματα και τον εξοπλισμό σας στην αποθήκη αγώνων. Φροντίστε να έχετε εκεί ένα επιπλέον ζευγάρι παπούτσια τρεξίματος, για παράδειγμα, πιο μαλακά παπούτσια για το δεύτερο μισό του αγώνα ή αδιάβροχα παπούτσια που μπορείτε να αντικαταστήσετε αν χρειαστεί.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ