Πώς να ξεκινήσετε το τρέξιμο μετά από ασθένεια; Επιστρέψτε πίσω στο τρέξιμο αργά αλλά σταθερά!

Πώς να ξεκινήσετε το τρέξιμο μετά από ασθένεια; Επιστρέψτε πίσω στο τρέξιμο αργά αλλά σταθερά!

27. 3. 2023 21 λεπτά ανάγνωσης

Ήσασταν άρρωστος και τώρα θέλετε να τρέξετε ξανά; Σας έχουμε συμβουλές για το πώς να αποφύγετε ένα πισωγύρισμα ή μόνιμες συνέπειες και να ξαναμπείτε σε πρόγραμμα!

Πόνος, πυρετός και αδυναμία. Η αρρώστια ή το κρυολόγημα είναι ένα δυσάρεστο εμπόδιο στην προσωπική και την αθλητική ζωή. Πώς μπορείτε να επανέλθετε στους ρυθμούς σας με ασφάλεια και υπευθυνότητα; Έχουμε 5 βασικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε πριν φορέσετε τα παπούτσια του τρεξίματος.

1) Πόσο σοβαρή ήταν η ασθένειά σας;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια, διότι υπάρχουν ορισμένες από αυτές που επιβαρύνουν μόνο ελαφρώς τον οργανισμό, ενώ άλλες περισσότερο. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να τις κατατάξουμε σε δύο τύπους:

  • Ήπια σωματική επιβάρυνση: Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, βήχα ή αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς πυρετό. Σε αυτή την περίπτωση, αρκεί να περιορίσετε την ένταση και να μην το παρακάνετε στις πρώτες προπονήσεις. Ξεκινήστε με περπάτημα και αυξήστε σταδιακά την ένταση ανάλογα με το πώς αντιδρά το σώμα σε αυτές και προχωρήστε με ευκολία σε πλήρη ένταση.
  • Υψηλή σωματική επιβάρυνση: Οι ασθένειες με πυρετό, ιούς ή κρυολογήματα μπορούν να κάνουν το σώμα πολύ πιο κουρασμένο. Ακόμη και αν αισθάνεστε ήδη καλά, πρέπει να σκεφτείτε τα όργανά σας, τα οποία δεν εκφράζουν την κατάστασή τους τόσο εύκολα. Είναι καλό να ξεκουράζεστε για μια εβδομάδα μετά από μια ασθένεια και μόνο στη συνέχεια να προχωράτε σε σταδιακή επιστροφή στην προπόνηση. Σε περίπτωση υψηλότερων θερμοκρασιών, θα πρέπει να προσεγγίσετε την επιστροφή ακόμη πιο προσεκτικά. Όταν αισθάνεστε καλά, ξεκινήστε περπατώντας αρχικά για μια εβδομάδα, ακούγοντας το σώμα σας, ιδίως πόσο γρήγορα αυξάνονται οι καρδιακοί σας παλμοί και αν έχετε δύσπνοια. Ξεκινήστε την προπόνηση όταν αυτά τα δύο πράγματα είναι στο "φυσιολογικό σας". Και πάλι επαναλαμβάνουμε - αργά και σταδιακά! Αν σας έχει στείλει στο κρεβάτι ο γιατρός σας, φροντίστε να τον/την συμβουλευτείτε για την επιστροφή στην προπόνηση.

Jak začít s běháním po nemoci?

2) Τι φαρμακευτική αγωγή λάβατε;

Μια ερώτηση σε σχέση με την προηγούμενη. Τα φάρμακα που παίρνετε έχουν σημαντική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό - εκτός από την ασθένεια, πρέπει να "πολεμήσει" και με ουσίες στις οποίες δεν έχει συνηθίσει. Αν πρόκειται για αντιβιοτικά και παρόμοια επιθετικά φάρμακα, μην υπολογίζετε σε μια γρήγορη επιστροφή στην προπόνηση, δυστυχώς. Τρεις έως έξι εβδομάδες είναι ο συντομότερος χρόνος για την έναρξη της σωματικής δραστηριότητας. Μόνο τότε μπορείτε να ξεκινήσετε σιγά-σιγά την προπόνηση. Το τι κάνουν αυτά τα φάρμακα στην καρδιά ή το συκώτι σας, για παράδειγμα, δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά. Αν το παρακάνετε, κινδυνεύετε με μη αναστρέψιμες βλάβες στο σώμα σας. Ανάλογα με την φραμκευτική αγωγή, θα πρέπει να συμβουλευτείτε για την επιστροφή στο τρέξιμο τον γιατρό σας.

3) Τι προκάλεσε την ασθένειά σας;

Το ερώτημα αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί. Υπάρχει κάποια δραστηριότητα στον τρόπο ζωής σας που σας αρρωσταίνει συχνά; Προσπαθήστε να το σκεφτείτε. Συχνά δεν το συνειδητοποιείτε καν, επειδή κάνετε κάποια πράγματα αυτόματα και δεν εμφανίζεται καμία ασθένεια. Αλλά μετά έρχεται ο παγωμένος καιρός, το άγχος από τη δουλειά ή η κούραση ενός μεγάλου ταξιδιού - αρκετά συνηθισμένα πράγματα που μπορούν να σας αρρωστήσουν υπό ορισμένες συνθήκες. Προσπαθήστε να εντοπίσετε αυτές τις δυσδιάκριτες αιτίες και σκεφτείτε πώς να μετριάσετε τις επιπτώσεις τους. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να παραλείψετε έναν αγώνα, να κάνετε έναν περίπατο αντί για προπόνηση ή να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας και να χαλαρώσετε. Λαμβάνοντας αυτές τις ελάχιστες προφυλάξεις, μπορείτε να αποτρέψετε μακροχρόνιες ασθένειες στο μέλλον.

4) Πόσο κράτησε η ασθένειά σας;

Αν μείνετε εκτός για δύο ημέρες, το σώμα θα επανέλθει σε πλήρη ισχύ πολύ γρήγορα. Αν όμως η περίοδος της ασθένειας ανέλθει σε εβδομάδες, η επιστροφή θα πάρει περισσότερο χρόνο. Το σώμα έχει αποδυναμωθεί και η έντονη καταπόνηση θα σας ξαναβάλει από την αρχή στο κρεβάτι. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο και χώρο για πλήρη ανάρρωση και μη βιάζεστε για τίποτα. Τα  παπούτσια  τρεξίματος δεν πρόκειται να πάνε πουθενά, σας το υποσχόμαστε.

 

To, co léky napáchají například na vašem srdci, není na první pohled znát.

5) Πώς αντιδρά το σώμα σας μετά από μια ασθένεια;

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έχει διαφορετικές δυνατότητες και αντιδρά διαφορετικά στο άγχος, την πίεση, αλλά και την ασθένεια. Σίγουρα θα γνωρίζετε τον εαυτό σας σε αυτές τις καταστάσεις και αν ξέρετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να ξεκινήσετε προπονήσεις, μην αφήσετε τους φίλους σας να σας πείσουν να πάρετε τα βουνά μια εβδομάδα μετά την ασθένειά σας. Δεν θα ήταν καλό για το σώμα σας, αλλά θα κινδυνέψετε να επιστρέψετε και πάλι σε κατάσταση ανάπαυσης.

Γενικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της ασθένειας

  • Πάντα, και όχι μόνο μετά από ασθένεια, προσπαθήστε να αισθάνεστε και να ακούτε το σώμα σας. Παρακολουθήστε τους καρδιακούς σας παλμούς και την αναπνοή σας και παρατηρήστε πώς αισθάνεστε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν γνωρίζετε ποια είναι η "φυσιολογική" έκφραση του σώματός σας, μπορείτε να εντοπίσετε ευκολότερα τις αρχές μιας ασθένειας.
  • Μην προσπαθήσετε να ξεκινήσετε πλήρη προπόνηση μόλις πέσει ο πυρετός σας. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο και χώρο για να ανακάμψει πλήρως και να αναγεννηθεί. Το σώμα σας θα ανταποδώσει τη φροντίδα.
  • Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ακολουθήστε τις συμβουλές και τις συστάσεις του για να αποφύγετε περαιτέρω επιπλοκές στην υγεία σας.
  • Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά προσπαθήστε να προσεγγίσετε την ασθένεια με θετικό τρόπο. Ηρεμήστε, χαλαρώστε, διαβάστε εκείνο το βιβλίο που έχετε στο συρτάρι σας ή δείτε εκείνη την ταινία για την οποία δεν έχετε συνήθως χρόνο. Θα απολαύσετε πολλά χιλιόμετρα τρεξίματος μετά την ανάρρωση!

ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ
ZOOM JA FLY 3
nike
FuelCell Rebel v4
newbalance2
Fast-R Nitro Elite Elektrocharged Wns
puma
Fast-R Nitro Elite Marathon Series
puma
Νέο
Fast-R Nitro Elite Marathon Series
puma
Νέο
Fast-R Nitro Elite Elektrocharged
puma
Fast-R Nitro Elite
puma
Νέο
Fast-FWD Nitro Elite
puma
Fast-FWD Nitro Elite Wns
puma
FAST-FWD NITRO Elite Psychedelic Rush
puma
FAST-FWD NITRO Elite Psychedelic Rush Wn
puma
Deviate Nitro Elite 2 Marathon Series Wns
puma
Προηγούμενο
Επόμενο