Παπούτσια για τρέξιμο στην πόλη σε άσφαλτο, τσιμέντο και πεζοδρόμια

Παπούτσια για τρέξιμο στην πόλη σε άσφαλτο, τσιμέντο και πεζοδρόμια

2. 12. 2022 28 λεπτά ανάγνωσης

Η επιλογή των σωστών παπουτσιών για τρέξιμο στην πόλη μπορεί να είναι μια πρόκληση. Θα σας συμβουλέψουμε για το τι πρέπει να σκεφτείτε κατά την επιλογή και θα σας δώσουμε επίσης 6 συμβουλές για ποιοτικά παπούτσια δρόμου. Κυριαρχήστε στο δρόμο με την Top4Running!

Οι δρόμοι είναι οι πιο συνηθισμένες επιφάνειες για τρέξιμο. Μην ανησυχείτε, όχι κυριολεκτικά. Σίγουρα δεν συνιστούμε κοινά τρεξίματα σε δρόμους με αυτοκίνητα! Οι "δρόμοι" σημαίνουν σκληρές επιφάνειες σε αυτή την περίπτωση - πεζοδρόμια, ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και ποδηλατόδρομοι. Εν ολίγοις, ένας συνδυασμός από τσιμέντο, άσφαλτο ή πλακόστρωση.

Τι έχει σημασία όταν επιλέγετε παπούτσια δρόμου;

Σας έχουμε αρκετούς σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να σκεφτείτε όταν επιλέγετε παπούτσια τρεξίματος.

  • Επίπεδο αντικραδασμικής προστασίας - Τα σκληρά χτυπήματα επιβαρύνουν πολύ τις αρθρώσεις, τους τένοντες και τους συνδέσμους, γι αυτό τα παπούτσια δρόμου είναι εξοπλισμένα με στοιχεία αντικραδασμικής προστασίας που μειώνουν τους κραδασμούς και την πίεση. Μπορείτε να επιλέξετε χαμηλότερη ή υψηλότερη αντικραδασμική προστασία. Ωστόσο, να θυμάστε ότι όσο υψηλότερη είναι η αντικραδασμική προστασία, τόσο βαρύτερο είναι το παπούτσι.
  • Πτώση - Η πτώση είναι η διαφορά μεταξύ της φτέρνας και των δαχτύλων του ποδιού. Όσο μικρότερη είναι αυτή η τιμή, τόσο πιο φυσικό βήμα από το μέσο του ποδιού προς το δάχτυλο θα σας επιτρέπει το παπούτσι. Τα παπούτσια με πτώση 0 - 4 mm είναι για έμπειρους δρομείς που έχουν ακριβή τεχνική τρεξίματος, τα διάσημα "παπούτσια μηδενικής πτώσης" είναι, για παράδειγμα, τα μοντέλα της Altra. Τα παπούτσια με πτώση 5 - 9 mm σας ενθαρρύνουν να κάνετε το βήμα από το δάχτυλο του ποδιού μέχρι το μέσο του ποδιού και είναι κατάλληλα για χομπίστες ή περιστασιακούς αθλητές. Η υψηλότερη πτώση είναι 10 - 12 mm, η οποίο είναι κατάλληλη για όσους πατούν στη φτέρνα ή για υπέρβαρους δρομείς.
  • Προβλήματα ποδιών στο τρέξιμο - Οι αποκλίσεις του αστραγάλου που ονομάζονται πρηνισμός και υπτιασμός επηρεάζουν επίσης την επιλογή των παπουτσιών τρεξίματος. Πρόκειται για καταστάσεις στις οποίες ο αστράγαλος στρέφεται υπερβολικά προς τα μέσα ή προς τα έξω. Υπάρχουν επίσης παπούτσια τρεξίματος με υποστήριξη πρηνισμού, αλλά είναι σημαντικό να ενδυναμώσετε τους μύες του ποδιού και του αστραγάλου και να επικεντρωθείτε στη σωστή τεχνική τρεξίματος.
  • Ανθεκτικότητα και άνεση - Το πάνω μέρος των παπουτσιών δρόμου είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας, ανθεκτικά και διαπνέοντα υλικά, ενώ το εσωτερικό είναι κατασκευασμένο από εκλεκτά υφάσματα, τα οποία θα σας προσφέρουν άνεση κατά τη διάρκεια γρήγορων σπριντ και κυρίως κατά τη διάρκεια μακρινών διαδρομών.

adidas_běžecké_boty

Βασικές κατηγορίες παπουτσιών δρόμου

Ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο θα φορέσετε τα παπούτσια δρόμου, αυτά χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • Παπούτσια για μεγάλες διαδρομές - Για μεγάλες διαδρομές, περισσότερη αντικραδασμική προστασία και άφθονη άνεση. Αυτά τα παπούτσια είναι επίσης κατάλληλα για αρχάριους, λόγω της μεγαλύτερης απορρόφησης κραδασμών και της άνεσης.
  • Tempo shoes - Για μικρότερα tempo runs ή περιστασιακούς αγώνες, μεσαίο επίπεδο αντικραδασμικής προστασίας, στενότερη γραμμή.
  • Αγωνιστικά παπούτσια - Πολύ ελαφριά, χαμηλή αντικραδασμική προστασία, χαμηλότερη άνεση, στενή γραμμή, αλλά η δυνατότητα ανάπτυξης μέγιστης ταχύτητας κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Το σωστό παπούτσι τρεξίματος σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα και οι παράμετροι αυτές είναι πολύ ατομικές. Συνιστούμε να δοκιμάσετε και να ανακαλύψετε τι σας ταιριάζει. Αλλά μην ανησυχείτε, σας έχουμε 6 συμβουλές για ποιοτικά παπούτσια τρεξίματος δρόμου και ίσως βρείτε το ΟΝΕΙΡΙΚΟ ΣΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙ!

1) On Cloudmonster

Με αυτό το παπούτσι, μπορείτε να βασιστείτε στην τερατώδη αντικραδασμική προστασία CloudTec, χάρη στην οποία θα απολαύσετε ακόμα και την πιο σκληρή προσγείωση. Αλλά μην ανησυχείτε, το παπούτσι είναι και πάλι ελαφρύ και υπόσχεται μια αίσθηση "στα σύννεφα" κατά το τρέξιμο. Η δυναμική αναπήδηση παρέχεται από τον αφρό Helion και το Speedboard. Χάρη στο τονισμένο rocker, υποστηρίζει μια γρήγορη μετάβαση από το κομμάτι της πρόσκρουσης στο κομμάτι της ανάκρουσης. Μπορείτε να το φορέσετε ακόμη και στη βροχή, επειδή υπόσχεται εξαιρετική πρόσφυση ακόμη και σε βρεγμένες επιφάνειες και θα σας εξυπηρετήσει καλύτερα σε μεγάλες διαδρομές.

Άνδρες Γυναίκες

On_Cloudmonster

2) Asics Gel-Cumulus

Ένα δημοφιλές παπούτσι δρόμου που είναι κατάλληλο για αρχάριους αλλά και έμπειρους δρομείς. Μπορείτε να το φορέσετε για ένα σύντομο τρέξιμο στη γειτονιά σας αλλά και για ένα μακρύ τρέξιμο εκτός πόλης. Η απορρόφηση εξασφαλίζεται από την τεχνολογία GEL™ που βρίσκεται κάτω από τη φτέρνα, ενώ σε σύγκριση με άλλα μοντέλα της Asics, το Cumulus έχει μεγαλύτερη δυναμική. Η ενδιάμεση σόλα FLYTEFOAM™ επιτρέπει μια πιο μαλακή διαδρομή και μια πιο ομαλή αναπήδηση. Η μαλακή σόλα ASICS LITE είναι κατασκευασμένη από ένα βιώσιμο μείγμα καουτσούκ και αντιμετωπίζει και χαλικώδεις επιφάνειες. Η άνεση εξασφαλίζεται από το πρόσφατα βελτιωμένο διαπνέον επάνω μέρος, παρέχει στήριξη σε στρατηγικά σημεία και η περιοχή της φτέρνας και του αχίλλειου τένοντα περιβάλλεται από ένα άνετο υλικό.

Άνδρες Γυναίκες

Asics_GelCumulus

3) Asics Novablast

Για τα καθημερινά σας τρεξίματα και την προπόνηση, έχουμε ένα ουδέτερο μοντέλο Asics - Novablast. Το ευχάριστο υλικό θα προσθέσει άνεση στο πόδι σας και η ενίσχυση στην περιοχή της φτέρνας θα προσφέρει καλύτερη σταθερότητα και έλεγχο σε κάθε βήμα. Οι σκληρές κρούσεις μαλακώνουν από τον αφρό FF BLAST™ PLUS, ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε ακόμα και μεγάλες διαδρομές. Η σόλα AHARPLUS™ έχει το λεγόμενο φαινόμενο ελατηρίου για πιο αποτελεσματική μετάβαση από τη φάση της πρόσκρουσης στη φάση της ανάκαμψης.

Άνδρες Γυναίκες

Asics_Novablast

4) Craft Pro Endur

Όπως υποδηλώνει και το όνομα, φορέστε αυτό το μοντέλο για μεγάλες διαδρομές ή αγώνες, αλλά θα σας εξυπηρετήσει επίσης καλά κατά τη διάρκεια της διαλειμματικής προπόνησης και της προπόνησης τέμπο. Η γεωμετρία του παπουτσιού σας ενθαρρύνει να προσγειώνεστε στο κέντρο του ποδιού και, σε συνδυασμό με τον ενεργειακό αφρό Pebax, εξασφαλίζει ομαλή και ευέλικτη αναπήδηση. Ο αφρός PEBAX που βρίσκεται στην ενδιάμεση σόλα είναι πολύ ελαφρύς και υπόσχεται επιστροφή ενέργειας έως και 90% (σε πιο γρήγορο ρυθμό). Παρόλο που αυτό το μοντέλο έχει στενότερη μύτη, χάρη στο άνετο και προσαρμοστικό επάνω μέρος, μπορεί να προσαρμοστεί σε δρομείς με φαρδύτερο πόδι.

Άνδρες Γυναίκες

Craft_Pro_Endur

5) adidas Adizero Adios Pro

Το απόλυτο παπούτσι τρεξίματος για μεγάλες διαδρομές στο δρόμο και αγώνες. Η ενδιάμεση σόλα είναι μαλακή με δύο στρώματα ανθεκτικού αφρού Lightstrike Pro. Η ενδιάμεση σόλα περιέχει επίσης βελτιστοποιημένα τμήματα άνθρακα ENERGYRODS 2.0, χάρη στα οποία έχετε ένα βέλτιστο επίπεδο ακαμψίας και επιστροφής ενέργειας. Η σόλα από καουτσούκ της Continental έχει εξαιρετική πρόσφυση και θα σας κρατήσει ακόμα και σε βρεγμένες επιφάνειες. Το επάνω μέρος είναι διαπνέον και ενισχυμένο στα σημεία όπου χρειάζεστε μεγαλύτερη σταθερότητα.

Άνδρες Γυναίκες

adidas_adizero_adios_pro

6) Nike Streakfly

Φορέστε αυτό το εξαιρετικά ελαφρύ παπούτσι για σύντομες και γρήγορες προπονήσεις ή αγώνες έως 10 χλμ. Ζυγίζει μόλις 184 γραμμάρια! Ο αφρός ZoomX θα σας προσφέρει προστασία και άνεση και θα σας βοηθήσει να αυξήσετε το ρυθμό σας στο μέγιστο. Η σόλα έχει δημιουργηθεί με βάση δεδομένα από δρομείς. Χάρη σε αυτό, η πρόσφυση τοποθετείται εκεί που τη χρειάζεστε περισσότερο σε γρήγορο ρυθμό.

Άνδρες Γυναίκες

Nike_Streakfly

Τρέξιμο στη βροχή, στο χιόνι και σε υγρές συνθήκες

Ο δρόμος είναι μια επίπεδη και εύκολα προβλέψιμη επιφάνεια τις περισσότερες φορές. Ακόμα κι έτσι, η βροχή, το χιόνι ή η φρέσκια λάσπη μπορεί να σας βρει και αυτό μπορεί να αλλάξει ριζικά την άσφαλτο. Συνιστούμε να φοράτε παπούτσια για μονοπάτια για αυτές τις συνθήκες. Έχουν καλύτερο σχέδιο στη σόλα, με το οποίο θα είστε πιο σταθεροί στο δρόμο και τα τρεξίματά σας θα είναι πιο ασφαλή.

Top4Running TIP: Θέλετε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους; Σας έχουμε συμβουλές για παπούτσια τρεξίματος κατάλληλα για δρόμο και μονοπάτι!

Δεν ξέρετε πώς να επιλέξετε; Δοκιμάστε το Shoe Finder μας!


ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ