Τράβηγμα vs ρήξη μυών: αιτίες, θεραπεία και επιστροφή στο τρέξιμο

Τράβηγμα vs ρήξη μυών: αιτίες, θεραπεία και επιστροφή στο τρέξιμο

12. 7. 2023 27 λεπτά ανάγνωσης

Μια διάταση ή μια ρήξη μυών είναι εφιάλτης για κάθε δρομέα. Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες των μυϊκών τραυματισμών, πώς μοιάζει η αποτελεσματική θεραπεία και πόσος χρόνος χρειάζεται για να επιστρέψετε στο τρέξιμο;

Οι πιο συνηθισμένοι μυϊκοί τραυματισμοί στους δρομείς είναι οι μυϊκές θλάσεις ή οι ρήξεις στους μηρούς και οι μυϊκές θλάσεις ή οι ρήξεις στις γάμπες.

Αιτίες των μυϊκών τραυματισμών

Οι μύες του ανθρώπινου σώματος αποτελούνται από μυϊκές ίνες που υπόκεινται σε συνεχή μυϊκό τόνο ή ένταση. Είτε τρέχετε, είτε κάνετε προπόνηση δύναμης, είτε τρώτε. Σε κάθε περίπτωση, η ένταση είναι διαφορετική. Εάν αυτή η τάση των ινών ξεπεράσει το μέγιστο όριο, ο μυς θα συσπαστεί υπερβολικά ή θα σφίξει και θα προκληθεί τραυματισμός. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Μακροχρόνια μυϊκή υπερφόρτωση και κόπωση  
  • Ανεπαρκής μυϊκή φόρτιση (ορισμένες μυϊκές ομάδες υπερφορτώνονται, άλλες αποδυναμώνονται)
  • Υποτίμηση του μυϊκού πόνου  
  • Ανεπαρκής προθέρμανση πριν από την άσκηση ή το τρέξιμο
  • Έλλειψη μεταλλικών στοιχείων
  • Ελλιπής αποκατάσταση

Τράβηγμα vs. θλάση μυών

Πόνος, πρήξιμο και αδυναμία συνέχισης μιας δραστηριότητας. Οι μυϊκοί τραυματισμοί είναι δυστυχώς συνηθισμένοι στους αθλητές, αλλά μπορούν επίσης να συμβούν κατά τη διάρκεια κανονικών δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα ή ο ύπνος. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ενός μυϊκού τραβήγματος, μιας θλάσης και μιας πλήρους ρήξης μυών;

1) Τραβηγμένος μυς

Στην περίπτωση του τραβήγματος, οι μυϊκές ίνες τεντώνονται με υπερβολική ένταση που συνοδεύεται από πόνο. Στη συνέχεια ακολουθεί η υποχώρηση και η δυσκαμψία. Μετά, μπορεί να συνεχίσετε να αισθάνεστε την ένταση στην πληγείσα περιοχή για λίγες ημέρες και καλό είναι να περιορίσετε τη σωματική δραστηριότητα για περίπου μία εβδομάδα μέχρι να υποχωρήσει εντελώς η ένταση. Ωστόσο, δεν πρόκειται για σοβαρό τραυματισμό.

2) Ρήξη μυός

Το σχίσιμο ή η πλήρης ρήξη ενός μυ είναι πιο σοβαρή και επώδυνη από ένα τράβηγμα. Οι μυϊκές ίνες τεντώνονται πέρα από το όριο ελαστικότητας και δημιουργούνται μικρά ή μεγαλύτερα σχισίματα. Μπορεί επίσης να προκληθεί πλήρης ρήξη των ινών και ολόκληρου του μυός. Ονομάζεται ρήξη. Αμέσως υπάρχει οξύς πόνος στο σημείο του τραυματισμού και αδυναμία συνέχισης του τρεξίματος. Είναι σημαντικό να μετακινείτε και να χειρίζεστε την πληγωμένη περιοχή όσο το δυνατόν λιγότερο αυτή τη στιγμή. Μετά από λίγο, μπορεί επίσης να εμφανίσετε πρήξιμο, αιμάτωμα, δυσκαμψία ή πόνο κατά την αφή. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι η παρατεταμένη υπερβολική χρήση, η κόπωση ή η ανεπαρκής αποκατάσταση.

Nike_trénink_běh

Κίνδυνος τραυματισμού των μυών του μηρού και της γάμπας

Αυτές είναι οι μυϊκές ομάδες που καταπονούνται περισσότερο κατά το τρέξιμο. Και οι δύο μυϊκές ομάδες, ο τετρακέφαλος μηριαίος μυς και οι μύες της γάμπας εργάζονται συνεχώς και μαζί όταν τρέχετε - είτε σε ανηφόρα, είτε σε κατηφόρα, είτε σε επίπεδο έδαφος. Ως εκ τούτου, διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού. Εάν σπάσει μια ίνα, θα προκαλέσει πόνο και άλλες ενοχλήσεις σε πρώτη φάση. Τι πρέπει να γίνει σε μια τέτοια περίπτωση;

Ρήξη των μυών του μηρού και της γάμπας: θεραπεία

Η ρήξη του μυός του μηρού ή της γάμπας έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή ενός δρομέα. Λόγω του μεγέθους αυτών των μυών, η θεραπεία διαρκεί κατά μέσο όρο 4-6 εβδομάδες. Ωστόσο, η ακριβής διαδικασία και η διάρκεια καθορίζονται από τον γιατρό, ο οποίος θα προσδιορίσει τη σοβαρότητα και την έκταση του τραυματισμού μέσω μιας ακτινογραφίας ή ενός υπερηχογραφήματος. Η θεραπεία συνίσταται στην παραμονή σε κατάσταση ανάπαυσης. Το ανθρώπινο σώμα είναι ευφυές και μπορεί να αναδομήσει και να επουλώσει τις σχισμένες μυϊκές ίνες. Αυτή τη στιγμή, το πιο δύσκολο για τους αθλητές και τους δρομείς είναι να συμβιβαστούν με τη διάγνωση. Η ηρεμία και ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας για την επούλωση των μυών.

Πώς να επιταχύνετε την επούλωση των μυών;

Τα κύρια σημεία της θεραπείας είναι η ανάπαυση, ο χρόνος επούλωσης του μυός και η έγκαιρη αποκατάσταση. Εάν θέλετε να βοηθήσετε στη θεραπεία, μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε και άλλα υποστηρικτικά μέσα:

  • Πάγος και ανύψωση του άκρου - Εάν το πόδι είναι πρησμένο. Βάλτε πάγο μόνο για 15 - 20 λεπτά και επαναλάβετε αρκετές φορές την ημέρα.
  • Θεραπεία με κρουστικά κύματα και μαγνητοθεραπεία - ανώδυνες μέθοδοι που αποκαθιστούν το σχηματισμό κυττάρων και νέων ιστών και επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης.
  • Kinesiotaping - Δημοφιλείς ταινίες μεταξύ δρομέων και αθλητών. Βοηθούν στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης και του πόνου, στη βελτίωση της σταθερότητας, καθώς και στην ενίσχυση του αποτελέσματος της φυσικοθεραπείας.
  • Ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή - Το σώμα χρειάζεται άφθονη ενέργεια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης. Επικεντρωθείτε στην πρόσληψη όλων των μακροθρεπτικών συστατικών - πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και πολύ νερό.
  • Αρκετές βιταμίνες - Η βιταμίνη D, η C, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το καλής ποιότητας ιχθυέλαιο και ο κουρκουμάς είναι αποτελεσματικά.
  • Ποιοτικός ύπνος - Κατά τη διάρκεια του ύπνου έχει το σώμα αρκετό περιθώριο σε ηρεμία για την αναγέννηση και την ανανέωση των κυττάρων.
  • Τζελ και αλοιφές - Μπορείτε να λιπαίνετε ή να κάνετε απαλό μασάζ στην πληγείσα περιοχή με ζεστές αλοιφές

Η ίδια η πρόληψη είναι επίσης πολύ σημαντική. Μια διάταση ή μια ρήξη μυός είναι συνήθως το αποτέλεσμα κάποιας παραμελημένης δραστηριότητας στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να είναι, για παράδειγμα, υπερφόρτωση, μυϊκή αδυναμία, κόπωση ή μυϊκές ανισορροπίες.

Top4Running Συμβουλή: Ένα άλλο κοινό πρόβλημα στους δρομείς είναι η οστεοαρθρίτιδα. Ενημερωθείτε για το τι είναι και ποια είναι η θεραπεία.

Zranění_svalu_rehabilitace_fyzioterapie

Ανάρρωση και αποκατάσταση μετά από τραυματισμό

Μετά την περίοδο ανάπαυσης ακολουθεί η αποκατάσταση και η σταδιακή επαναφορά του άκρου. Η περιορισμένη κινητικότητα και η αδράνεια του άκρου θα προκαλέσουν επιδείνωση της κινητικότητας και επίσης απώλεια μυϊκής μάζας. Επομένως, επικεντρωθείτε στην ενδυνάμωση των αποδυναμωμένων μυϊκών τμημάτων και στην αποκατάσταση των σωστών προτύπων κίνησης. Ένας φυσιοθεραπευτής ή ένας ορθοπεδικός χειρουργός μπορεί να σας βοηθήσει σε όλα. Είναι σημαντικό να μην υποτιμάτε την αποκατάσταση, να μην τη βιάζεστε, να ασκείστε συστηματικά και να την υποστηρίζετε με καλό ύπνο, διατροφή και βιταμίνες.

Θεραπείες στο σπίτι για μυϊκούς τραυματισμούς

Αν θέλετε να δοκιμάσετε σπιτικές θεραπείες, σας τις συνιστούμε για μυϊκές κράμπες ή μυϊκά τραβήγματα. Η ρήξη είναι ένας σοβαρός τραυματισμός και η μη σωστή αντιμετώπισή του μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα στο μέλλον. Σύμφωνα με τις σπιτικές θεραπείες, μπορείτε να τρίψετε τους πονεμένους μύες με κονιάκ δαμάσκηνου ή λάδι λεβάντας. Τα αποτελέσματά τους περιλαμβάνουν την ανακούφιση από τον πόνο ή την επιτάχυνση της επούλωσης.

Επιστροφή στο τρέξιμο μετά τον τραυματισμό

Σίγουρα αναρωτιέστε πότε θα είναι δυνατή η επιστροφή σας στα παπούτσια τρεξίματος. Προετοιμαστείτε για σωματική αλλά και πνευματική δουλειά με πολλή υπομονή. Στα πρώτα στάδια, επικεντρωθείτε στην αποκατάσταση των μυών αντί για το τρέξιμο. Οι αποδυναμωμένοι μύες πρέπει σταδιακά να συνηθίσουν ξανά το φορτίο. Περιλάβετε συστηματική προπόνηση δύναμης, ασκήσεις κινητικότητας και δουλέψτε για την αποκατάσταση των βασικών μοτίβων κίνησης - περπάτημα, ορθοστασία, κάθισμα κ.λπ. Εν ολίγοις, το τρίπτυχο δύναμη + σταθερότητα + κινητικότητα και σταδιακή επιβάρυνση του μυός. Σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν φυσιοθεραπευτή, γυμναστή και γιατρό. Εάν υπερβάλλετε στην αρχή, ο τραυματισμός μπορεί να επανέλθει σε πολύ πιο σοβαρή μορφή.

Οι τραυματισμοί είναι μια δυσάρεστη φάση της ζωής μας, αλλά παρά τον πόνο, έχουν και τα θετικά τους. Χάρη σε αυτή την εμπειρία θα μάθετε να ακούτε το σώμα σας, να αναρρώνετε και να προπονείστε έξυπνα και συνειδητά.

Δείτε τα άλλα άρθρα μας για το τρέξιμο:


ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ