Τρέξιμο μετά τα 40: Πώς να ξεκινήσεις και τι να προσέξεις;

Τρέξιμο μετά τα 40: Πώς να ξεκινήσεις και τι να προσέξεις;

16. 1. 2023 23 λεπτά ανάγνωσης

Λένε ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός. Ερωτεύσου το τρέξιμο ακόμα και μετά τα 40. Πώς να ξεκινήσεις να τρέχεις, τι το ιδιαίτερο έχει η μέση ηλικία και ποιους πιθανούς κινδύνους πρέπει να προσέχεις;

Τι είναι σπουδαίο στο τρέξιμο; Χρειάζονται μόνο καλά παπούτσια, χρόνος και διάθεση για κίνηση. Τα 40, αλλά και τα 50 χρόνια είναι μια όμορφη και περιπετειώδης ηλικία. Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να δοκιμάζουν νέα πράγματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Και το τρέξιμο είναι ένα από αυτά!

Τρέξιμο μετά τα 40 και οι ιδιαιτερότητές του

Η τακτική κίνηση είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία του σώματος και του μυαλού. Ναι, ακόμη και μετά τα 40! Ωστόσο, έχει τις ιδιαιτερότητές της. Λάβε τις υπόψη σου πριν από την πρώτη σου εκκίνηση:

1) Τρέχουσα κατάσταση υγείας

Αυτές μπορεί να είναι τρέχουσες διαγνώσεις, όπως χρόνιες ή καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδες ή προηγούμενοι τραυματισμοί στο μυοσκελετικό σύστημα. Το υπερβολικό βάρος αποτελεί επίσης κίνδυνο, επειδή ασκεί τεράστια πίεση στις αρθρώσεις, τους συνδέσμους και τους τένοντες. Αν αντιμετώπισες ποτέ ή αντιμετωπίζεις σήμερα προβλήματα υγείας, συμβουλέψου την/τον γενική/ο σου ιατρό ή την/τον φυσιοθεραπεύτρια/τή σου σχετικά με το τρέξιμο και αν είναι κατάλληλο για σένα.

2) Δραστηριότητα σε μικρότερη ηλικία

Εάν υπήρξες δραστήρια/-ος και αθλητική/-ός κατά τη διάρκεια της ζωής σου και έχεις ιστορικό τρεξίματος ή άσκησης, η επιστροφή σου στα παπούτσια για τρέξιμο θα είναι πολύ πιο εύκολη. Αλλά μην ανησυχείς! Μπορείς να τα καταφέρεις και χωρίς αυτά. Σε αυτή την περίπτωση, ξεκίνα με περιπάτους, στη συνέχεια με μικρά τρεξίματα σε πολύ εύκολο ρυθμό και πάνω απ' όλα, άκουσε τα σήματα του σώματός σου. Το κυριότερο είναι να θέλεις, ξεκίνα και να επέμεινε!

3) Το εσωτερικό σου κίνητρο

Πρώτον, πρέπει να καταλάβεις ΓΙΑΤΙ θέλεις να ξεκινήσεις να τρέχεις. Θέλεις να βελτιώσεις την καλή σου φυσική κατάσταση; Να χάσεις βάρος; Να προετοιμαστείς για τον πρώτο σου αγώνα τρεξίματος; Ή να είσαι δραστήρια/-ος και να περνάς χρόνο στη φύση; Κάθε ΓΙΑΤΙ σημαίνει μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση του τρεξίματος και του συνολικού τρόπου ζωής. Αν θέλεις να προετοιμαστείς για έναν αγώνα, πιθανότατα θα επικεντρωθείς στον χρόνο, τον ρυθμό και την απόδοση. Σε αυτή την περίπτωση, ένα αθλητικό ρολόι θα σε βοηθήσει και θα έχεις όλους τους αριθμούς σε ένα μέρος. Αν θέλεις να τρέξεις για ευχαρίστηση ή για να βελτιώσεις την κατάστασή σου, αρκεί να βάλεις ρούχα για τρέξιμο και να πας για μια περιπέτεια τρεξίματος!

Běhání_sportovní_hodinky

Πώς να ξεκινήσεις να τρέχεις στη μέση ηλικία;

Εντάξει, είσαι αποφασισμένη/-ος, ξέρεις το ΓΙΑΤΙ και δεν έχεις προβλήματα υγείας. Ωραία, ώρα να ξεκινήσεις! Πώς λοιπόν να ξεκινήσεις για να κάνεις το τρέξιμο χαρά και σε αρμονία με την υγεία σου;

  • Ξεκίνα αργά αλλά σταθερά - Μην πιέζεις τόσο πολύ την εκκίνηση. Αν επιστρέφεις στο τρέξιμο μετά από ένα διάλειμμα, συμπεριέλαβε πρώτα εύκολα τρεξίματα, περίπου μέχρι 5 χλμ. Αν μόλις ξεκίνησες και το σώμα σου δεν έχει συνηθίσει να κινείται, ξεκίνα με ινδικό τρέξιμο, όπου εναλλάσσεσαι μεταξύ τρεξίματος και περπατήματος.
  • Ξεκουράσου και αναγεννήσου - Επικεντρώσου στην αναγέννηση όσο και στα ίδια τα τρεξίματα. Φρόντισε να κοιμάσαι ποιοτικά, να τρως τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, να πίνεις πολύ νερό, να κάνεις διατάσεις, να κάνεις μασάζ ή να πας για κολύμπι.
  • Συμπερίλαβε προπόνηση ενδυνάμωσης - Οι μυς στηρίζουν τα οστά και μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών στις αρθρώσεις, τους τένοντες και τους συνδέσμους. Αν ο χρόνος σου το επιτρέπει, συμπερίλαβε προπόνηση ενδυνάμωσης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις βαράκια γι' αυτό, αλλά μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις το ίδιο σου το σώμα.
  • Άκου το σώμα σου - Ίσως το πιο σημαντικό σημείο. Το σώμα είναι ένα πολύ έξυπνο σύστημα και σου στέλνει συνεχώς σήματα. Μάθε να τα ακούς. Αν είσαι γεμάτη/-ος ενέργεια, βάλε τα αθλητικά σου παπούτσια και τρέξε. Αν κάτι σε πονάει ή είσαι κουρασμένη/-ος, επιβράδυνε και ξεκουράσου. Δεν πρόκειται για τεμπελιά, αλλά για την ικανότητα να συνεργάζεσαι με το εγώ σου. Χάρη σε αυτό, θα είσαι σε θέση να συλλέγεις χιλιόμετρα τρεξίματος χωρίς τραυματισμούς για αρκετά χρόνια

TIP: Αν δε θέλεις να τρέχεις μόνη/-ος σου, εντάξου σε μια ομάδα τρεξίματος στην περιοχή σου, τρέξε με έναν/μια φίλο/-η ή δοκίμασε το δημοφιλές Canicross με τον φίλο σου τον σκύλο!

Εάν νιώθεις καλά κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμο, δεν σε ενοχλεί κάποιος πόνος ή η κόπωση, μπορείς να αυξήσεις ελαφρώς την απόσταση και τον χρόνο του τρεξίματος. Επίσης, διάβασε τις συμβουλές μας από τη σειρά TOP4TRAINING - πώς να τρέξεις 5 και 10 χιλιόμετρα! Σε περίπτωση που χρειάζεσαι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης, επικοινώνησε με μια προπονήτρια/έναν προπονητή τρεξίματος, η οποία/ο οποίος θα σου διδάξει τη σωστή τεχνική τρεξίματος και θα δημιουργήσει ατομικές προπονήσεις.

Πώς να τρέξεις 5 χιλιόμετρα; Πώς να τρέξεις 10 χιλιόμετρα; 

Běhání_On_Running

Το τρέξιμο και τα οφέλη για την υγεία

Μπορεί να ακούγεται λίγο προκατειλημμένο, αλλά πρέπει να πούμε ένα πράγμα - ΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΥΠΕΡΟΧΟ! Είναι μια από τις πιο φυσικές δραστηριότητες για τον άνθρωπο. Επιπλέον, έχει πολλά οφέλη για την υγεία που θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα εκτός της πίστας τρεξίματος. Ποια είναι αυτά;

  • Βελτίωση της κατάστασης
  • Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και ενδυνάμωση της καρδιάς
  • Ισχυρότερη ανοσία και άμυνα κατά των βακτηρίων και των ιών
  • Καλύτερος ύπνος και συγκέντρωση στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Μεγαλύτερη ψυχική ευεξία 
  • Αύξηση της θερμιδικής δαπάνης και ένα εξαιρετικό εργαλείο για την απώλεια βάρους

Τρέξιμο μετά τα 40 και οι κίνδυνοι του

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι του τρεξίματος είναι οι τραυματισμοί, η υπερφόρτωση του μυοσκελετικού συστήματος ή τα αναπνευστικά προβλήματα. Ωστόσο, αυτό ισχύει για όλους τους δρομείς ανεξαρτήτως ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση, με την αύξηση της ηλικίας, οι τραυματισμοί επουλώνονται πιο δύσκολα, διαρκούν περισσότερο και υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για πόνο στις αρθρώσεις, τους τένοντες ή τους μυς. Το τρέξιμο αποτελεί επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για τα υπέρβαρα άτομα, λόγω της ήδη αναφερθείσας πίεσης στο μυοσκελετικό σύστημα και το σύστημα στήριξης ή της χειρότερης καρδιακής δραστηριότητας. Εάν έχεις οποιεσδήποτε επιπλοκές, συμβουλέψου την/τον γιατρό σου.

Λοιπόν, αποφάσισες να τρέξεις για πρώτη φορά; Πιστεύουμε ότι θα αγαπήσεις το τρέξιμο όσο και εμείς. Εξοπλίσου στο Top4Running και απόλαυσε στο έπακρο τα χιλιόμετρα που θα τρέξεις!


ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ